За чешмичките, за чаршафите и за Дупница

Познавате ли Петьо Кюркчийски? Ама не тоя с чешмичките.

Тоя със хвърчилото. Понякога се зададе като бръмбар откъм Крайници, закачен под един голям шарен чаршаф. Чаршафът се нарича мотопланер, а бръмбарът – Петьо Кюркчийски.

Бръмчи хвърчилото над града Дупница, Петьо оглежда ситуацията отвисоко и крои планове. Между плановете понякога поправя чешмички и ремонтира скъсани флагове.

Аз: - Петьо, сега ще ти кажа какво казал един дядо-шоп, дето си пасял козите на Искърския пролом, ама на най-високото. Попитали го – дедо, абе оттука често ли падат хора бе? Дедото кротко рекъл – а, не, чедо, само по един път падат. Та и аз така – често ли падате от тия чаршафи?

Петьо: - Не. Първо, на делтапланери лети само оня, който има достатъчно ум в главата си, опит и дисциплина. Още при подготовката си личи кой става за тая работа. Има си време за летене и време за кротуване. Освен това вече има особени парашути, двойно и тройно осигурени. Отгоре на всичко, и да падне човек, не е фатално: планерът пада със скорост, по-ниска от велосипедната.

 - Добре, Дупница общо взето се намира в дупка. Как излиташ от нея, това не ти е Граф Игнатиево...

 - Щом е общо взето, Дупница е една от най-удобните за летене дестинации. Да не те занимавам с технически и нормативни подробности, просто ми повярвай. Дупница е благословено място за полети. Оттук, от Градската градина, та до три хиляди метра височина що е небе, все е твое. Можеш да се щураш като муха без глава, можеш да гониш облаците - няма проблем. Само трябва да си отваряш очите за хеликоптери – ако те подхване оная струя, ще те приземи в нивите. Ама това за внимаването го казахме в началото.

 - Става сериозно. Какво му е хубавото на Дупница за летене?

 - Над Самораново и Бистрица има една поляна, около 50 декара. Тя е със северозападно изложение. Това е съкровище за делтапланеристите. Въздушните течения са меки, има стръмен наклон, а долу има прекрасни ливади – можеш да се приземиш и по задник. Активен парапланерист или професионалист ще ме разбере какво казвам. На тая поляна могат да се провеждат международни състезания от всякакъв мащаб, могат да се обучават и доусъвършенстват пилоти от цяла Европа. Срещу съответното заплащане. Инвестицията би била минимална, а потенциалът – значителен. За информация на природолюбителите: няма нужда от грам бетон, просто трябва да се разчисти от храсти и дънери около пет декара място, за да се даде възможност да излитаме по тревата.

 • Тоя път кой пречи?
 • Както обикновено. Бюрократичната гилдия. Когато няма пречки, тя си ги измисля, за да не си усложнява живота.
 • Разбрах, че си бръмчал из небето на шейховете?
 • Да, в султаната Оман. В изключително скъп курорт, плащат си за атракцията.
 • Е тука може ли да стане нещо като при шейховете, щом като Дупница е съкровище за делтапланеристите?
 • Може, ама... Нали ти казах по-горе.
 • Опитвал ли си да я бутнеш да се размърда тая бюрокрация?
 • Опитвал съм и няма да спра. Сезирал съм всички възможни институции, включително президента. Сърцето ме боли, като се огледам наоколо. Благоевград кипи от живот, на Кюстендил отдавна му дишаме прахта, а тук... Улиците разровени, хвърляме си боклука където ни падне...
 • Па и чешмичките пресъхнали, а? Ще успееш ли да свършиш работата на ВиК?
 • Не е въпросът в чешмичката! Няма да успея и не храня илюзии по тоя въпрос! Иска ми се всеки от нас да пипне с ръката си онова, което е общо, да го пази и умножава! Тогава може би и някои служби ще се засрамят...
 • Ба, ще се засрамят... Да си такъв човек да смениш и водопровода... Да видиш какви премии ще вземат общинарите... Чакай да те питам – ами поне можеш ли да запушиш оная шахта, на ул. Страхил войвода, до ЕКОНТ... Дупка е страшна, от месеци зее, а на дъното има вода, дълбока. Възрастен човек ако падне, ще си счупи само крака, ама двегодишно дете влиза вътре и умира тутакси!
 • Ще я поправя, ама знаеш ли, че от Общината може и да ме глобят вече.
 • Няма да казвам на никого, просто я запуши някак... После пак си бръмчи с хвърчилото!

Познавате ли го тоя Петьо Кюркчийски? Вижте сега. Тука ние си го знаеме като Петьо, дето хвърчи в небесата и се занимава с чешмички. В България, в Европа и в Арабските държавици го знаят като пилот.

Докато си знаеме хората по тоя начин, дълго ще си пълзим в ниското.

 

 Ако ви си хвърчи и на вас, погледнете тук. Няма страшно.