Проблемът е, че досието е манипулирано!

За пореден път в публичното пространство изплува сянката на популярна личност,

обитавала мрачните  ДС-коридори на властта по времето на комунизма. Сега иде реч за Юлия Кръстева – психоаналитик, писател, професор по лингвистика, доктор по семиология, доктор по литература, член на структуралистката литературно-философска група „Tel Kel”. Иначе българка от Сливен, завършила френска филология и от 1966 г. френска гражданка; човек, с който България би трябвало да се гордее. Но не би: луд скандал се завихри около откритото и досие в архивите на Държавна сигурност: Юлия Кръстева била всъщност най-обикновено ченге. От работното дело на тази изключително интелигентна и ерудирана жена наднича не особено грамотният „Любомиров” – очевидно нейният водещ офицер от Трето и Четвърто управление на ДС.

Самата Кръстева, която и сега живее в Париж, нарече документите за агентурното си минало „смешно и невярно” твърдение. Някои интелектуалци у нас се заеха да я подкрепят и да и съчувстват, други побързаха да определят цялата и дейност за съмнителна. В същото време се оказа, че в „Работното дело” на „Сабина” (псевдонимът на Юлия Кръстева) няма почти нищо компрометиращо, няма и един ред, написан лично от нея. Да, но говорителката на Комисията по досиетата Екатерина Бончева заяви, че досието на госпожа Кръстева е прочиствано и преномерирано!

Скандалът „Юлия Кръстева” ще отшуми – и това чудо за три дни. Но става все по-безпощадно ясно: някой държи досиетата и ги вади по целесъобразност. В крайна сметка се оказа, че не ги отвориха своевременно именно с тази цел.

Впрочем досието (хигиенизирано вероятно!) е на разположение на всички. Надникнете, ако ви е интересно.

https://comdos.bg/media/Opisi%20na%20dokumenti/NRS/f.1,-a.e.-2683-RD.pdf