Малоумни работи!

Вицепремиерът ни Валери Симеонов обяви по БНТ,

че един закон, ако не се спазва, това е лицемерен закон. Има закон, че пушенето в заведенията е забранено. Ама хората не искат да го спазват и си пушат. Следователно законът трябва да отпадне.

 Всъщност ето какво каза вицепремиерът:

„Аз не мога да разбера защо се създават закони, които не се спазват.”

Като имаме предвид колко стриктно спазваме Закона за движение по улиците и пътищата, време е да премахнем и него. О, има и други закони, чакащи реда си, нали?

В НОВА тв пък организираха импровизиран диспут по тютюневия проблем, противопоставяйки две страни: д-р София Ангелова - специалист по белодробни заболявания срещу Андрей Слабаков – режисьор и пушач.

Любопитен диспут.

Д-р Ангелова любезно се опитваше да вразуми уважаваният от нея режисьор, че да се пуши е вредно, а в заведенията хората неволно стават пасивни пушачи.

Буйният пушач Слабаков нарече забраната за пушене в заведенията „малоумна”, тоест – ония, които са я сътворили, се занимават с малоумни работи. Освен това буйният пушач съобщи тържествуващо, че откакто е тая малоумна забрана, пушачите са се увеличили многократно.

Д-р Ангелова кротко уточни, че те са намалели с три процента.

Д-р Ангелова учтиво помоли пушача, след като той е направил своя избор да пуши, нека пуши, но да не пречи на мнозинството хора-непушачи да дишат чист въздух.

Буйният Слабаков изригна в смисъл, че тъкмо непушачите са малцинство, та айде стига с тия малцинства, „аман от педераси, рецидивисти и цигани”, малцинството ли ще ми диктува да пуша ли или да не пуша! Има нездравословни храни, има автомобили, те са още по-вредни. А вас (въпрос към д-р Ангелова) кой ви финансира, а? Кой ви финансира? Адвентистка църква ви финансира!

Д-р Ангелова казва, че няма нищо общо с адвентистка или която и да било друга църква, просто се опитва да се грижи за здравето на хората, което впрочем е и професията и.

Пушачът Слабаков гордо размахва ръце и вади последния си коз: една кутия цигари от пет лева всъщност струва осемнайсет евроцента, другото е акциз и печалби! В тая връзка знаете ли колко пари давам аз на държавата? А вие какво давате? Нищо!

Д-р Ангелова просто пита – не буйния пушач Слабаков, а вицепремиера Симеонов: Ако един закон не се спазва, трябва ли да бъде отменен?

Знаем, че Валери Симеонов отговори на тоя въпрос още преди да му бъде зададен – да, трябва.

Ако отговорът не беше откровено наивен, щеше да изглежда като саботаж.