Петък 13, Светли петък и Дупница. Черен петък.

Три горди, велики и страшни символа, драги читателю. За Черния петък ще поговорим накрая.

Великият символ: Християнството е нарекло тоя петък „Светъл” и „животоприемен” очевидно под все още силното влияние на Христовото възкресение и в чест на животворящата Му Майка Мария Богородица. Тука обаче, в гордата и кръстопътна обител Дупница, ние наричаме тоя петък „Умни”! Очевидно това определение идва от самочувствието ни и това е, разбира се, прекрасно: умни хора на умен ден си правят събора!

Някога, когато на подобен празник са му викали „събор”, хората са канели рода и приятели от всички краища на държавата, па и отвъд нея. Ходели първо на черква, причестявали се, слушали попа, а после разпъвали трапези и всеки, който желаел, можел да седне: добре си дошъл, заповядай, каквото Бог дал; днеска е събор!

Сега излизаме по сергиите, купуваме си чехли и тенекиени кръстчета, гледаме децата да не се захласват по люлките и се прибираме. Не е събор, не е Светли петък, Умни петък е.

Страшният символ: Петък 13. Открай време се знае, че петък е крив ден. Хеле пък като се падне и тринайсети! Те тогава става страшното. Не е ясно какво точно, ама е страшно – от стари хора го знаеме. Затова сутрин на такъв ден ставай рано, не се захващай с работа и само чакай да чуеш кукувицата. Тя ще махне магията и вече можеш да си спокоен. Ама сакън да не те закука гладен! Като станеш рано, първо да закусиш!

Гордият символ: Дупница! Тоя град отстрани изглежда леко смахнат, леко странен откъм наименование, но иначе горд до немай къде! Не знам дали му е мястото тук, но дупничанките са най-хубави (то и самата дума говори!), а мъжете са най-отворени и най-мустаклии. Така е думата, разбира се; мустаците са моден атрибут и сега може и да не са на мода, но ако ще си говорим по тоя начин, много от жените ни също имат по една къделя мустаци; дискретно казано, в банята до четката им за зъби честичко се намират и самобръсначки… Както и да е. Значи: открай време Дупница е била горд символ на имането, на движението и на силата. Навремето тука са идвали да си купуват биволици, коне и прасета чорбаджии от Солун, от Кавала, чокои от Влашко, па и турци от Татар Пазарджик – разбира се, турците не купували прасета. С други думи – ако искаш добър кон – иди на панаира в Дупница, там разбират от коне. Сега сещате ли се за връзката? Ако искаш добра кола – иди на автокъщите в Дупница, там разбират от коли. Занаят и традиция, драги читателю, занаят и традиция.

Сега за Черния петък (Black Friday) . Той не е символ, той е търговски инструмент. Един ден в годината американските търговци отварят магазините още по тъмно, смъкват цените и хората се изпотрепват да купуват каквото е останало за купуване. Българите срамежливо се опитват да подражават, но пусти навици – или лъжат в цените, или продават боклуците… Та ето какво ни дойде на акъла – Дупница е стар търговски град. Още се разправя как в Горна Джумая (Благоевград) едно време като продадели тютюна, хващали пътя за Дупница на пазар: мъжете си купували гумени опинци, а момите – фустани и гребенчета. Та като ще правиме панаир на Умни петък, що пък да не го направиме и Черен? Не от милосърдие бе, не бе: ще видите, че ония от Горна Джумая (Благоевград) пак ще заприиждат на нашия Умни, Умни петък!