Чушкопекът – извор на национално самочувствие

Не си губете времето да търсите велики български изобретения в областта на космическата технология, компютрите, автомобилите, горивата... Инженер Пиперков от Велико Търново изобретил в гаража си чушкопек; дали е решил да увековечи по такъв начин името си – това остава загадка. Но така или иначе чушкарникът бил признат за едно велико изобретение – няма майтап! Казвам ви: милиони чушкопеци били продадени в страната и извън нея, защото били гениално прости и най-важното – наистина пекли чушки! Ами чували ли сте за чушкопек тип „Мерцедес”? Е, и това чудо го виждате на снимката по-горе.

Цялата работа станала така.

Инженер Пиперков взел малко глина, направил в нея дупка като за пиперка, после омотал около глината реотан и мушнал всичко това в ламаринено гърне. Получил се чушкопек, ама изгорял, щото в глината имало едни съставки, дето отделяли кислород и реотанът прегрял до смърт. Пиперков сменил глината и от тоя момент чушкопекът поел славния си път на оригинално българско изобретение. И сега има една история, дето прави изобретението толкова славно и популярно, колкото се полага на едно автентично българско откритие.

Наложило се един търновски алпиец да ходи до Берлин за нужната техника – щял да се катери по най-високия връх в братския СССР, връх „Комунизъм” в Памир. (Виждаме, че макар и в братския Съветски съюз, комунизмът се нуждаел от германска техника, ама това е друг въпрос). Та потеглил нашият алпиец към Берлин, натоварен, както си е редно, с подаръци от България: нещо луканка, нещо сливова, и между другото - един чушкопек, за видят германците, че и ние отбираме от техника. Обаче на митницата настанала паника; митничарят надзърнал в багажника и хукнал да бяга, крещейки „Бомбен! Ахтунг – бомбен!” Нашият алпиец му викал, че няма страшно бе, геносен, нихт бомбен, това е чушкопекен! Пиперка бе, паприкен, муш-муш унд есен! Станало весело. Митничарите дълго се били в челото в смисъл – ама как така бе, само за айн паприкен – десет килограмен машин! И си умирали от смях.

Да бе, чушкопекен, ама тоя чушкопекен го има и във вариант „Мерцедес”, за три чушкен едновременно! А от същия гараж на инженер Пиперков по-късно произлязла и славната печка „Диана”, както и акумулиращата и версия; така възникнала и марката „Десислава”.

Само за справка: мексиканците, дето много обичат чушки, също си купували български чушкопекени. Да.