Това са едни прости правила, но бизнесът няма да върви лесно, ако се знаят и от ресторантьора, и от клиента. За щастие това не се случва често. Тук ще предложим съветите си на оня, който ви предлага вечерята с мисълта, че по този начин ще вземе парите ви. Пък ако и вие ги прочетете…

 • Опиши подробно в менюто как са сварени, задушени или подредени зеленчуците. Наричай ребрата „ребърца”, разкажи за цвета на хрупкавата корица по печеното пиле. Гладният клиент ще оцени това.
 • Името на ястието трябва да го напишеш с удебелен шрифт, а до него – цветна, ярка снимка. Тук обаче имаме забележка: ако заведението ти е по-висока категория, разчитай на изисканите тонове – сиво, бяло, черно… Покажи стил.
 • Националната кухня продава – била тя китайска, българска, италианска или арабска. Важното е да я има в описанието – това ще захласне клиента в дебрите на етнокулинарните мистерии, ще го поласкае като ценител и ще го накара да преглътне цената.
 • Не закръгляй цифрите в цената! Напиши примерно 12.97, а не 13.00. Не хитрувай и с „12.99” – за близалката с деветките вече знаят всички клиенти.
 • Докато си говорим за цени – изписвай ги само с цифри! Не добавяй „лв”, защото това отрезнява клиента – нека вижда цифри, а не пари.
 • Включи в менюто едно-две ужасяващо скъпи ястия. Това ще накара клиента да си мисли, че с останалите е минал тънко, т.е. ще се почувства разумен. Пък ако е решил да се изфука с нещо скъпо – това е негов проблем, ти пак печелиш.
 • Докато си говорим за менюто: Опитай да разположиш ястието, което ти е най-важно да продадеш в момента, в горната дясна част на листа. Установено е, че погледът на човека попада първо там – независимо дали е вестник, реклама или ресторантско меню.
 • Що се отнася до броя на предлаганите ястия – не се увличай. Ако ресторантът ти е просто за хранене, не предлагай повече от 5 – 6 ястия. Ако го броиш за луксозен, то максимумът е 10. Не превръщай заведението си в базар.
 • Клиентът се счита за длъжен да изяде едно печено пиле „по бабината рецепта”, и то не само от уважение към родата си. По времето на баба му всичко е било вкусно и без ГМО, та сега той лелее носталгичната надежда пак да е същото. Разбира се, няма да е, но ти искаш да му продадеш манджата си, а не да го утешаваш, нали?
 • Предлагай меню за двама, за четирима и т. н. Тук веселото е, че клиентът не може да сравни колко е за един, че да си представи колко е за четирима.
 • Музиката. Когато слушаме класическа музика, изпитваме удоволствие и се заседяваме по-дълго, а това значи нова поръчка. Освен това се чувстваме аристократи, които са над такива неща като колонката с цената. Ако пускаш чалга, ни се ще да ядем шкембе-чорба и кебапчета, а това ни прави по-стиснати към сервитьорката.

На днешния ден преди 65 години станало нещо, което разтърсило света: умрял грузинецът Йосиф Висарионович Джугашвили, известен на света като Сталин.

Сигурно сте забелязали как в Северна Корея плачеха при кончината на Ким Ир-Сен: те ридаеха, простираха ръце към небето, правеха всичко по силите си, за да бъдат забелязани колко безутешно плачат. Знаеха прекрасно опечалените корейци, че има едни хора, които внимателно наблюдават кой плаче хубаво и кой само отбива номера. После на ония с номерата им се случваха неприятни неща.

Така плакаха и братските народи в състава на Съветския съюз, плачеха и в България. Някои в Русия плачат и до днес: починал е бащицата, закрилникът, големият учен и гениален вожд на световния пролетариат Йосиф Висарионович Сталин. Тялото му като начало отива при тялото на Ленин, в Мавзолея, а след известно време и двамата биват изнесени и погребани като обикновени смъртни. (Впрочем смъртта  и на Владимир Илич Улянов (Ленин) представлява загадка и до днес, макар че официално и той като Сталин умрял от инсулт. Като му направили аутопсия, установили странни неща: мозъчните му кръвоносни съдове били толкова здраво вкаменени, че при почукване с пинсета издавали звън! Доктор Синтия Сент Илер допуснал, че това се дължи на мутация на определен ген (2011 г.). Широко разпространено е и предположението, че Ленин е умрял от сифилис.)

Около смъртта на Сталин също витаят и до днес засекретени или фалшифицирани слухове. Официално човекът умрял от инсулт, но има версия, според която вождът умрял от безсилен гняв (някакъв евреин от Централния комитет си хвърлил партийната книжка в лицето му); получил удар с брадва от Хрушчов (в буквален или в преносен смисъл, според признанието на самия Хрушчов през 1963 г.), или пък бил отровен от Лаврентий Берия. Последният пък сервирал на вожда отрова от змия и паяк, след което имал неблагоразумието да похвали себе си пред останалите високопоставени чиновници как ги е спасил всички от последваща сталинска чистка. Чиновниците от своя страна проявили неблагодарност и след два-три месеца осъдили спасителя си на смърт и го екзекутирали.

Е, не само за Сталин – за Хитлер също се носят легенди как е умрял. Очевидно между двамата има много общи неща.

Гигантът в сферата на бързото хранене обяви серия от промени в предлаганото детско меню Happy Meal, като целта е храната да стане по-здравословна. От веригата обявиха, че чиизбургерът ще излезе от основното меню, а размерът на любимите пържени картофки ще бъде намален. Вместо безалкохолно към храната ще предлагат вода и ще се намалят съдържанието на захар в шоколадовия млечен шейк.

Това е първата крачка от стратегията на McDonald’s за намаляване на калориите, наситените мазнини, натрият и захарта в тяхното детско меню. Планът на компанията е до 2022г. Happy Meal да съдържа не повече от 600 калории и най-много 650 мг. натрий. Разбира се чийзбургерът ще продължи да се предлага, но само при допълнителна поръчка.

Гигантът се стреми по този начин да запази голяма част от клиентите, които вече изискват по-здравословна храна за децата си. Остава въпросът, до колко пържените картофки и шоколадовия шейк биха могли да се нарекат здравословни изобщо.

Не си губете времето да търсите велики български изобретения в областта на космическата технология, компютрите, автомобилите, горивата... Инженер Пиперков от Велико Търново изобретил в гаража си чушкопек; дали е решил да увековечи по такъв начин името си – това остава загадка. Но така или иначе чушкарникът бил признат за едно велико изобретение – няма майтап! Казвам ви: милиони чушкопеци били продадени в страната и извън нея, защото били гениално прости и най-важното – наистина пекли чушки! Ами чували ли сте за чушкопек тип „Мерцедес”? Е, и това чудо го виждате на снимката по-горе.

Цялата работа станала така.

Инженер Пиперков взел малко глина, направил в нея дупка като за пиперка, после омотал около глината реотан и мушнал всичко това в ламаринено гърне. Получил се чушкопек, ама изгорял, щото в глината имало едни съставки, дето отделяли кислород и реотанът прегрял до смърт. Пиперков сменил глината и от тоя момент чушкопекът поел славния си път на оригинално българско изобретение. И сега има една история, дето прави изобретението толкова славно и популярно, колкото се полага на едно автентично българско откритие.

Наложило се един търновски алпиец да ходи до Берлин за нужната техника – щял да се катери по най-високия връх в братския СССР, връх „Комунизъм” в Памир. (Виждаме, че макар и в братския Съветски съюз, комунизмът се нуждаел от германска техника, ама това е друг въпрос). Та потеглил нашият алпиец към Берлин, натоварен, както си е редно, с подаръци от България: нещо луканка, нещо сливова, и между другото - един чушкопек, за видят германците, че и ние отбираме от техника. Обаче на митницата настанала паника; митничарят надзърнал в багажника и хукнал да бяга, крещейки „Бомбен! Ахтунг – бомбен!” Нашият алпиец му викал, че няма страшно бе, геносен, нихт бомбен, това е чушкопекен! Пиперка бе, паприкен, муш-муш унд есен! Станало весело. Митничарите дълго се били в челото в смисъл – ама как така бе, само за айн паприкен – десет килограмен машин! И си умирали от смях.

Да бе, чушкопекен, ама тоя чушкопекен го има и във вариант „Мерцедес”, за три чушкен едновременно! А от същия гараж на инженер Пиперков по-късно произлязла и славната печка „Диана”, както и акумулиращата и версия; така възникнала и марката „Десислава”.

Само за справка: мексиканците, дето много обичат чушки, също си купували български чушкопекени. Да.

След смъртта започва кръговратът на преражданията, които могат да се повтарят безброй пъти. Според схващането за кармата, от всеки живот в следващия се предава една непреходна субстанция, която надживява смъртта. А целта на човека е да се измъкне от този изтощителен кръговрат.