Благовещение е. Внимавайте с потурите*!

По нашенско му викаме Благовец,

и точно по Благовец смятаме, че трябва да изпотрошим тенджерите си от блъскане, за да прогоним злите неща от дома си – духове, змии, гущери, магии. Даже някакъв шоп от Елин Пелинско преди време заедно с гущерите изгонил и жена си; тя, нали Благовец е по време на Великия пост, му скрила потурите да не ходи по кръчмите барем днеска. Историята сочи още, че напълно в духа на празника човекът блъскал и тенджерата по причина, че жена му сготвила за обяд коприва – както виждаме, понякога традициите са свързани с домашно насилие. И нека допълним, че чувството за беззащитност у нещастната жена възникнало вследствие на забраната по Благовец тя да докосва игли, куки и други оръжия, иначе позволени за използване в рамките на неизбежната отбрана.

Като имаме предвид тези неща, нека отпразнуваме Благовещението, както се полага: с радост и веселие. Имате право на риба (по изключение!) и на бира (по още по-великодушно изключение), за да изпитате веселие. А ако се надявате и на радост – попитайте жена си: дали пък ангелът Господен не я е споходил с блага вест? Трябва някак да борим пустата демографска катастрофа, та нека да се постараем…

……….

*ПотуриОсобен вид традиционен български панталон. В дъното си потурите били широки, много широки, та оставяли достатъчно обем за развитие на мъжа във всички посоки (моля, погледнете на съответното място). Тоест, философски погледнато, българските потури в пълна степен изразявали единството между форма и съдържание - един повод за патриотична гордост все пак. В този смисъл какво можем да кажем за скромното съдържание на дънките? Впрочем жените масово взеха да се обличат и те в дънки, което намирисва на перфидно изтънчена подигравка и протест; забелязвате ли, че с утвърждаването на дамските дънки се яви и проблемът с джендъра?