Merda d'Artista: колко струва наистина?

Да започнем с това, че смисълът на нещата около нас е твърде относителен, за да си позволим да се възмущаваме от някои „неприлични” думи или субстанции; толкова повече, че всъщност може би говорим за изкуство. Пък и, да си го кажем честно, с някои понятия дотолкова сме свикнали, че не можем без тях. В официални документи например се говори за „депониране на боклука”. А думата „bok” е турска и означава... лайно. Тоест, иде реч за пръсната купчина лайна.

Излишно е да се възмущавате. Добре, нека да не е bok, нека да са екскременти – все тая. Нека да е Merda, ако ви звучи по-добре на италиански, все тая. Ако искате да знаете, един италиански художник-авангардист, Пиеро Манцони, взел, че се изтропал артистично, след което затворил произведението си (merda) в хубави консервни кутийки, акуратно претеглени по 30 грама всяка, после продал всяка кутийка за цяло кюлче злато. Вижте хубаво снимката: на италиански, английски, френски и немски език е отбелязано, че кутийката съдържа 30 грама лайна, произведени лично от артиста Пиеро Манцони. За да няма ментета, положен е личният подпис на художника, както и годината, в която художествената творба била произведена (1961 г.).

Наистина стойността на нещата понякога е съвсем неочаквана, и казваме това без грам ирония. И все пак ни е трудно да пропуснем случая да не се пошегуваме... Съгласете се, че ако отворим ценната като злато консервна кутийка, ситуацията малко се променя: съдържанието трудно би се вписало в интериора ни, колкото и да обичаме изкуството. Ако не я отворим пък, никога не можем да бъдем сигурни какво всъщност притежаваме. Така или иначе по всичко изглежда, че идеята на Пиеро Манцони е близка до гениалната: по такъв начин художникът е отразил стойностите на консуматорското ни общество.