Те не знаят за „Народния съд”

Те владеят английски, френски или немски, не ги притесняват някогашните берлински стени, смъртоносни гранични кльонове и железни завеси. Боравят свободно с техника, за която едновремешните ЦРУ и КГБ- шпиони можеха само да мечтаят. Не им пука за червените бабички, за сините боклуци, за предателите, за ренегатите и за катехизисно дрънчащия партиен патриотизъм. И не е вярно, че не обичат България – обичат я въпреки нашето старание да правим всичко по силите си, за не се чувстват добре в нея. И не е вярно, че са мързеливи, безотговорни, необразовани и лишени от идеали, тъкмо напротив: българската държава има упоритото щастие да разполага с невероятно умни, изобретателни млади хора. Те са по-умни от нас и докато ние се мъчим да ги приобщим към парцелираната си история, те се опитват да управляват живота си.

Не ги подкокоросвайте, другари и господа, да следват овехтелите ви представи за класова и всяка друга политическа непримиримост.

Децата ви вече тихо ви мразят – знаете ли това?

Каквото са написали на ръцете си, важи както за „Народния съд”, така и за всяко друго насилие над човека, дори и маскирано като обикновена корупция или даже загрижена представителна демокрация.

 

Лазар Ильов