Сезонът на подаръците

Сезонът на подаръците всъщност не е сезон на подаръците.

  Раждането на Божия син е символ на духовното начало на света, на спасението и милосърдието. То е и сигнал да си припомним, че освен материалния свят около нас има и божествено нематериални неща, има любов, има добро и прошка. В този смисъл материално изразеният подарък има задачата именно да изрази чувствата ни.

Скъпият подарък далеч не гарантира силна любов: лишен от символа на доброто, той просто демонстрира финансови възможности. Обратното би означавало, че колкото повече пари имаш, толкова по-силно можеш да обичаш. Всъщност богатият човек изпитва трудности в сезона на подаръците, защото не винаги успява да отдели езика на парите от езика на сърцето си.

Чувалът на добрия дядо Коледа би бил твърде малък, за да побере телевизори, автомобили, прахосмукачки и маркови дрешки за всички. Пък и не е измислен за това. В Коледната нощ няма възрастни – всички сме деца и всички с еднакво чиста радост очакваме израз на любов от близките ни. Няма лошо, ако тази любов бива изразена с предмет от витрината – този предмет за това е изработен. Но по какъв начин предметът ще стане специален, т. е. различен от хилядите копия на серията – това е друг въпрос. Нарисувайте чувствата си върху него, напишете ги – така предметът ще стане символ. Или просто нарисувайте любовта си на хартия, на платно, на дърво, изразете я в глинена фигурка.

Глиненият Адам станал човек, когато Бог му вдъхнал душа чрез простичко докосване. Нека не забравяме това.