Кой не иска да бута правителството?

That is the question!

Темата за прословутата Истанбулска конвенция вече цял месец не слиза от медиите. Бойко Борисов прати депеша до своите в смисъл, че няма мърдане – трябва да се приеме и ратифицира, а Сергей Станишев заплаши Нинова с изключване от ПЕС, ако не гласува за същото, т. е. доживяхме категорично единомислие между лидерите на ГЕРБ и на БСП. ГЕРБ се изплашиха да приемат конвенцията, патриотите взеха да ръмжат помежду си и като резултат възникна спасителната идея за референдум – иначе имаше опасност коалицията да се разцепи и правителството да падне. Впрочем Валери Симеонов изръмжа и срещу референдума – щели сме да прахосаме трийсет милиона лева народна пара. По всичко изглеждаше, че това е моментът на истината за БСП: ако натиснеха още малко, работата с разцепването беше опечена. Вместо това темата услужливо беше размита, появиха се коментари как в България щели да дойдат травестити и как децата още в детските градини щели да бъдат поощрявани да разсъждават върху половата си принадлежност и готово – по тия работи ще разсъждаваме още няколко месеца. За останалите проблеми просто няма да имаме време.

Що така?

Короната за най-талантлив манипулатор и популист безспорно би се паднала на Борисов, но в случая той се очертава като отборен играч. И най-веселото е, че за да забие последния си удар над мрежата, топката му е вдигната от Корнелия Нинова. Същата Нинова, която под път и над път тръби, че ще сваля правителството и ще прави от БСП надеждна алтернатива.

И защо и беше нужно тава?

Референдумът се оказа спасителната сламка както за Борисов (попаднал в деликатна ситуация с депешата си, заради която можеше да бъде бламиран), така и за Нинова ( тя пък в позиция цуг-цванг поради собствените си недообмислени действия напоследък). Едва ли можем да приемем тезата и, че идеята за референдум е позиция на БСП – още в началото на януари партията излезе с официална позиция, в която тая думичка изобщо не се споменава (http://bsp.bg/news/view/13541-bsp_vze_reshenie_za_nepodkrepa_na_ratifikatsiyata_na_istanbulskata_konventsiya.html). Що се отнася до действията и, напоследък те просто изразяват страх.  Страхът има своето обяснение: от желязното и самочувствие не остана почти нищо, рейтингът и падна двойно под този на президента Радев, че и на премиера, че и на другата силна жена в БСП Мая Манолова. Отгоре на всичко членската маса в партията вече гледа на лидерката си с осезаемо подозрение: участието и в приватизацията през РМД се оказа по не съвсем социалистически маниер... А по смяна на позициите си напоследък Корнелия спокойно може да съперничи на Борисов. Отгоре на всичко Нинова не може да не си дава сметка, че ако правителството падне, гори гората – гори и горския: при този катастрофален рейтинг и при евентуално изключване на БСП от ПЕС, то какви са шансовете на социалистите да повторят неочаквания си парламентарен успех? Да не говорим, че тя си позволи пред журналист индиректно да се озъби: не можело да изключат БСП от европейските социалисти, просто защото това била втората от двете партии, освен португалската, в състава на ПЕС...

Е, кой се страхува от смяна на правителството?