За строевата подготовка

Който е служил войник, знае, че като чуе командата „дясното рамо напред”, трябва да завие наляво. Навремето се чудех как им е текнало на военните подобно безумие – абе кажи го като нормален човек бе, кажи „наляво”! Ама не – трябва с помощта на дясното да завиеш наляво!

Днес разбирам, че в абсурдната на пръв поглед заповед се крие дълбок философски смисъл. „Дясното рамо напред” всъщност означава, че нормалният гражданин, изповядвайки десните ценности, ще подкрепи идеята и ще потегли с дясното си рамо, вследствие на което ще направи ляв завой. Нещо още по-интересно: завивайки достатъчно дълго наляво, в края на краищата се озовава в екстремно дясно! Превръща се първо в ляв, а после в десен екстремист!

Ама това е толкова интересно, че трябва да се изучава в партийните школи! Така ще получи теоретичното си обяснение парадоксът в българския политически преход: крайно лявото се превърна в крайно дясно, докато дясното или се удави в безпомощни реформаторски експерименти, или се самоуби с леви лозунги.

И ако ми бъде позволено, ще се върна за малко в още един елемент от строевата подготовка – както на войничетата, така и на гражданското общество, защото връзката е осезаема. Ако след командата „Дясното рамо напред!” не последва командата „Право!”, то войникът, както и гражданинът, ще се движат в кръг до пълна загуба на ориентация, т.е. ще бъдат безостатъчно ошашавени. Дали пък именно това не е идеята всъщност?

Извод: Ако с помощта на дясното рамо имитираш ляв завой, можеш да станеш олигарх, може да спечелиш избори и да станеш премиер. Ако използваш лявото си рамо да правиш десни завои, рискуваш да пропуснеш командата „право”, след което всички ще те заклеймят като ренегат, а лявото ще осиротее и ще почне да се върти в кръг. Преходът също.

Забележка: Пропуснахме командата „Кръгом”. Братята македонци имат много красноречива команда в това отношение: „Дека лице, тамо газ – врътиии се!”. Интересно е, че с тази команда можеш да направиш цяла парламентарна група и даже да го играеш балансьор – поне за известно време.