Тъпаци

Пред bTV членът на УС на Синдиката на на служителите в затворите в България Цветан Михайлов каза някои неща, които официалната власт избягва да коментира.

„Системата на затворите е разбита – каза Михайлов. - Затворниците буквално правят каквото си искат… Положението действително е страшно. Ние определихме последния инцидент с бягството на двамата затворници като пробив в системата за сигурност на републиката”.

Някогашният вътрешен министър Богомил Бонев пък просто избесня и нарече затворническите служители „тъпаци”. Речитативът му е толкова изчерпателен и точен, че се изкушавам да го цитирам:

„Имал оперативна информация от миналото лято.
И без оперативна информация мога да потвърдя, че няма затворник, който е осъден на дългосрочно лишаване от свобода и да не планира бягство.
Да се върнем на оперативната информация:
Какво направихте с нея, бе?! Цяла година. Какви точно мерки предприехте. Затворите не са само отговорност на Цачева. Без да я оневинявам. Оперативната работа беше, поне в нормалните години, към Полицията.
Сложихте ли му нови камерници, (агенти), взехте ли мерки за разубеждаване, проследихте ли каналите им за комуникация, изолирахте ли ги по-стриктно…, поставихте ли ги в условия, където бягството е невъзможно, спряхте ли им кореспонденцията, … що питам, като сте им дали колет със зареден пистолет. Такива тъпаци не може да има, не може, бе!

И още: "Да получиш пистолет с колетна пратка в затвора! Не знаех кога и как така стриктно е въведена и се спазва тайната на лична кореспонденция на затворниците. Сигурно заради председателството. Дано все пак има някакъв регламент - само пистолет и то по един със зареден пълнител. Никакво автоматично оръжие!"

Прекрасно. Гневът на Богомил Бонев го няма по телевизията. Там се явява ту един объркан главен секретар, ту един още по-объркан вътрешен министър, но всички хорово твърдят, че това е инцидент, нещастен инцидент, още не сме ги заловили, но ще ги заловим, струва ни се, че още не са избягали в чужбина, гражданите да гледат да си нямат работа с тях, щото са въоръжени и опасни, ама да ни съобщят, ако ги видят… Цачева пък откровено заяви – ще подам оставка само ако Бойко Борисов ми я поиска.

Прекрасно. Няма усещане за вина. „Пробив в системата за сигурност на републиката”, но за оставки – каквото им каже Бойко.

„Какво им се стовари на главата! Те даже не знаят, че са виновни. Не разбират.” – заключението е на Богомил Бонев.

Нелепо и глупаво е при това положение да се занимаваме с детайли – откъде у тежки рецидивисти телефони, за да координират бягство, откъде пистолети, защо имат достъп до изхода… Надзирателите не успели да реагират, но чистачката погнала въоръжените бегълци с метлата… Господи… Няколко дена след тая история в същия затвор пък един новопостъпил затворник (болен!) счупил носа на надзирател и му насинил окото… Затворниците буквално правят, каквото си искат – така ли беше? А за оставките – каквото каже Бойко!

Как ги нарече Богомил Бонев?

Правилно.