Какво е положението?

Транспортното министерство е изразило позицията си

по зададен въпрос от народните представители Радослава Чеканска и Кирил Калфин, свързан с идеята Международният транспортен коридор VIII да мине през Дупница. Идеята беше внесена в Общинския съвет в Дупница от групата съветници от ОДБ чрез председателя и Костадин Костадинов и беше подкрепена единодушно.

В позицията на министерството подробно се излагат съображенията, които определят трасето на Коридора през територията на България. В духа на Лисабонската стратегия за конкурентоспособност и увеличаване на работните места на континента е създадена Трансевропейска транспортна мрежа (TEN - T), съгласно която през България ще преминат два коридора от основната мрежа: Рейнско-Дунавски и Ориент/Източно-Средиземноморски.

(Именно последният коридор беше предмет на разисквания в Дупнишкия Общински съвет. За да стане ясно доколко стратегически важно е трасето на коридора в българската му част: той е известен като „Общоевропейски” и свързва Южна Европа и Средиземноморието през Балканите към Кавказ, Средна Азия и Далечния Изток).

В позицията на транспортното министерство се уточнява, че Коридор VIII още през 2005 г. е определен като приоритетен (Група на високо равнище за връзките на Трансевропейската транспортна мрежа със съседните държави, доклад на госпожа Лойола ди Паласио). Заедно с това българското транспортно министерство разделя трасето през българска територия на три участъка: ГКПП Гюешево – Перник -  София; София – Пловдив – Бургас; Бургас – Варна.

Както се вижда, на този етап строителство на участък Кюстендил – Дупница, каквато беше идеята на дупнишките общинари, не се предвижда. Като утешение звучи уверението, че в близко бъдеще ще се строи скоростен път Кюстендил - Дупница; това, разбира се, ще бъде предшествано от предпроектно инвестиционно проучване за определяне на индикативната стойност на проекта. Но така или иначе, даже проект за строителство на скоростно шосе няма как да бъде изработен преди 2020 г. поради високата стойност на Лот 3 от АМ Струма.

Изводи:

  1. За песимистите: Това е положението, въпросът е уреден, коридор през Дупница няма да мине. Пак ни прецакаха. Разотивайте се кой откъдето е.
  2. За оптимистите: Бюрократите винаги казват „На този етап е така”. Но ние имаме четирима души тежки депутати от региона – и леви, и десни. Ще ги накараме да наемат Кубрат Пулев, за да са по-убедителни. Ще засадим с рози и японски вишни пътя Кюстендил - Дупница. Архиерейският наместник ще ръси асфалта със светена вода. Но ще доживеем до другия етап, в който нещата вече ще са „онака”.

Айде, събирайте се!

Лазар Ильов