Чехите: Мачът с ЧЕЗ е свирен. Оправяйте се.

Правителственият сайт на Чехия публикува официалната позиция на Андрей Бабиш, тоест на чешката страна, по казуса с ЧЕЗ.

Бабиш подробно изяснява генезиса, развитието и крайния резултат на кашата около продажбата на електроразпределителната фирма – която и да е тя вече. Разговарях с директорския борд на ЧЕЗ, заяви Бабиш, с оглед да изясня породилите се съмнения около процеса на продажбата. Бордът ме увери, че обстоятелствата както около процеса на продажбата, така и около финансирането на сделката, са достатъчно ясни и следователно няма причини тя да не бъде сключена – именно с „Инерком”. Надзорният съвет на ЧЕЗ е получил същите уверения, и то многократно.

Българският премиер, по думите на Бабиш, е „изразил загриженост за бъдещето на значителна част от електропреносната мрежа в България”, а информацията, с която разполага от български и чешки медии, само е засилила съмненията му „относно надеждността на новия собственик”.

Що се отнася до изразеното желание от страна на българския премиер държавата да придобие собствеността на ЧЕЗ вместо сегашния купувач „Инерком”, се казва в изявлението на Андрей Бабиш, аз го насочих към ръководството на компанията и подчертах, че договорът вече е сключен.

И така, полека-лека става ясно, че в тая игра почти няма цветя за мирисане. Да се чуди човек тогава защо премиерът побърза да откъсне баш теменужката – дали заради надеждата така да се спаси останалото от правителствената градинка?