Наистина ли ще ги разнищи? Всичките ли?

Тоя път няма да има оставки – люто се закани Борисов по повод сценария, който заподозря в скандала с продажбата на ЧЕЗ. Тоя път ще ги разнищя всичките!

Сценарий наистина би трябвало да има – иначе трябваше да се блъскаме по главата толкова ли плиткоумни наивници сме избрали да ръководят държавата, та цяла година да не им светне какво би станало, ако Гинка купи електроразпределението в една трета от държавата, включително в София. Щото на Гинка може да и хрумне да вдигне цената на тока с десет или повече процента и да бутне правителството – това сме го играли. Или щото на Гинка може да и хрумне да остави столицата ден-два без ток и пак да бутне правителството. Или пък просто може Гинка да се окаже с непосилни борчове след покупката, та да и се наложи да продаде електроразпределението си на руско-грузинските си приятели; в такъв случай правителството и да падне – кел файда: дружбата ни със Съветския съюз пак ще се окаже „тъй жизнено необходима, както слънцето и въздуха за всяко живо същество” (Георги Димитров).

Следователно за пръв път трябва да повярваме безрезервно в думите на премиера – има сценарий. Остава да му повярваме и че ще ги разнищи, всичките, ама тука, извинявайте, господин премиер, позволете ни да си помислим.

Първо – как ще ги разнищите?

Преди време ви помолиха да кажете кого виждате, когато погледнете в огледалото. Пеевски, нали? Тогава заявихте, че този успял млад мъж е просто депутат от ДПС и нищо повече.Да де, ама тоя „просто депутат” започна кариерата си с една двайсетгодишна кола, необяснимото как израсна до председател на ДАНС, та ви помогна да отърколите Орешарски, след което пак така необяснимо стана пръв приятел на Цветан Василев. После изкупи де що имаше медиа за продаване, че и за разпространение на вестници, че „Лафки”, че чудо… Там нямаше ли нещо като сценарий? И ако има, той влиза ли в категорията „Всичките”, защото очевидно отдавна не е в категорията „Кой?”?

Второ – кои са тези „Всичките”?

Да започнем от БСП на Нинова. Ако бяхте казали, господин премиер, че пак ще подавате оставка, то госпожа Нинова би се почувствала много нещастна и объркана. Последното, което би било полезно за нейното политическо здраве в момента, е властта. Ще и се наложи да приеме бъклицата на конфузно деликатните сватове от ДПС, а там са обръчите на Доган и Пеевски - отровни като целувките на Местан. Кючек ли ще играе БСП, или ръченица? Волен Сидеров вече даде иширет, че би приел евентуално предложение от всеки, който би оценил златния му пръст, като, разбира се, коалицията била все още стабилна, ама моля ви се!… БСП не е готова да вземе властта по една простичка причина – няма необходимата електорална подкрепа, няма и необходимото доверие.

Ахмед Доган ли? Ами че първото нещо, което направи след заканата ви, беше да събере своите и да им пошушне нещо си там. Каквото и да им е пошушнал, Сокола никога не прави излишно движение: вие ще разнищвате, ама ние ако решим същото? Пеевски демонстративно ви нарече, вас и президента, големи момчета, генерали, та да се разберете помежду си. И вие като истински големи момчета млъкнахте. ДПС ще иска ли властта? Не, там предупредително мълчат. Притрябвало им е да бутат правителството с помощта на Гинка.

Реформаторите се разпиляха като билярдни топки. На тях пък даже Гинка с нейните „ошфорки” (тя така нарича офшорките) няма да им се върже на приказките.

Ами то политиците се свършиха, господин премиер. Патриотите са ваши, те без вас не могат…

Остават бизнесмените.

Помните ли скандала с царските конюшни? Може и да сте го забравили – напоследък само скандали наоколо. Социалистите радостно атакуваха конюшните, защото имаха нужда от медийна завеса. Точно тогава оня проклетник от Белград, Цветан Василев, изрече скверни думи по адрес на цялата политическа класа в България. Няма политик в България, изцепи се тогава банкерът, който да не е погален по главата от Задкулисния Център – кръга „Монтерей”. (Вас, разбира се, са ви галили по главата и три папи, но това не променя нещата). Сега отново се налага да се спуска тежка завеса: сделката „ЧЕЗ” да се представи като политическо мероприятие.

Всъщност ако въобще има нещо политическо в цялата тая мерзост, то е въпрос на инструмент: да се представи като политически компромат един опит да се придобие (заграби, завоюва) стратегически сектор с важна роля за националната сигурност, след което придобивката отново да се превърне в политика: просто зависимост. Зависимост, „тъй необходима, както слънцето и въздуха за всяко живо същество” (Георги Димитров, докато още е в Москва). Казано почти по марксистки –

Пари – политика – пари прим.

Оставете Гинка – нея Румен Овчаров я посъветва по най-бързия начин да се спасява от тая каша, защо после щяла да има сериозни проблеми, а що се отнася до проблемите, на Овчаров може да се вярва. Много пари и много компромати по българската земя, господин премиер. Много и тежка, необратима обвързаност между политици, прокуратура и бизнес,

хеле пък в енергетиката! Уау!

Оня проклетник от Белград може и да лъже, но лъже гладко и компетентно, трябва да му се признае: Пеевски бил политически брокер и трупал компромати с помощта на ДАНС, па си имал и министри в кабинета „Борисов” – финансов, транспортен, икономически, па и самият премиер, вика Цветан Василев, косвено участвал в подялба на собственост на Виваком, на Булгартабак…

В този смисъл, ако продължим с банкерските изцепки, тъмните сили в България си имат технология – всеки се плаши от своята малка срамна тайна, та като се събере необходимата информация за тая ми ти тайна, се получава

власт над Властта.

А информацията, казва Василев, изтича от ДАНС – едно време през Алексей Петров, а сега през Пеевски. Обаче в крайна сметка излиза, че имената нямат кой знае какво значение и това си има своята добра страна: наред с имената на първите мъже в държавата банкерът Василев споменава и „Боби Гъза” като име, което участва пряко или косвено в управлението на държавата. Не звучи много авторитетно…

Господин премиер, има една отчайващо реалистична българска поговорка: Отпред змия, отзад вълк. На запад змия, на изток вълк. Или мечка – все тая. Ако, каквото и да ви струва, направите това, което трябва, историята ще го запише с уважение.

В края на краищата нали сте голямо момче, генерал!

 

Лазар Ильов